Our Blog

BVV 1 – Toxandria 1

Op een natte zondag streden Blitterswijck en Rijkevoort voor de punten. Blitterswijck genaamd onder een klassieke voetbalnaam; Blitterswijckse Voetbalvereniging 1927. Rijkevoort genaamd met een meer excentrieke naam; Toxandria. Volgens internet betekent Toxandria: Middeleeuwse gouw in de Nederlanden, begrensd door Maas, Schelde, Dijle en de moerassen van de Peel. Of om in de taal van 2022 te blijven: Waterratten. Als je tussen zoveel water in de moerassen woont dan is deze titel meer dan terecht. Deze middag bleek dat zij, de moerasbewoners van Rijkevoort, het beste waren op een drassige zondag.

De eerste vijf minuten begonnen spectaculair met kansen aan beide zijdes. Beide teams kregen een 100% kans. Eerst misten de waterratten, hun schot verdween in het vangnet. Even later brak BVV door aan de andere kant. Daan Pijpers wurmde zich langs menig tegenstander in het zestienmetergebied van de moerasratten. Vlak voor de keeper perste hij er met zijn grote teen een schot uit. De bal werd onderweg van richting veranderd en rolde voor het doel. Akin Khalfalla kwam een teenlengte tekort om de bal binnen te werken. Pech voor de thuisploeg.

Aan de andere kant kwamen de waterratten, gehesen in kleine oranje-witte tenuetjes, steeds beter in hun spel. Waar BVV in het begin nog af en toe goed kon counteren, werd dat naarmate de tijd vorderde steeds lastiger. Veelal omdat de Brabanders de bal snel rond lieten gaan van kant naar kant. BVV rende zich het apenzuur en kon niets anders doen dan er achteraan hobbelen. In deze fase kregen de geel-zwarten nog één kans. Uit een tegenaanval werd John van de Pet (Jordy Wolters) vrijgespeeld tussen de linies. Hij draaide open en liep richting het doel. In zijn ooghoek zag hij zijn grote vriend Peter (Stan van de Water) voorbij komen rennen. John wachtte op het juiste moment en speelde de instormende Peter aan. Hij nam de bal mee, legde hem nog een keer goed en haalde uit. De bal vloog rakelings langs de paal.

Vanaf dit moment volgde er een stormvloed aan kansen van de waterratten, waarbij BVV haar hoofd nauwelijks boven water kon houden. De ene naar de andere mogelijkheid was daar voor de bezoekers. Kleine en grote kansen volgden elkaar op. Met kunst, vliegwerk en een goed spelende Mike Rongen ging BVV wonderbaarlijk genoeg ongeschonden de rust in. Hun inzet werd beloond.

In de tweede helft een aantal personele en positionele wisselingen aan de zijde van BVV. Dit pakte zeer goed uit, want de Toxandrianen verstijfde. Het leek wel alsof ze langzaam wegzakte in een Rijkevoorts moeras. De geel-zwarte brigade walste over de bezoekers heen.

Onder aanvoering van de Koning van ’t Hoogveld kregen ze kans na kans. Willem Karman sleurde zich meermaals door de verdediging van Toxandria. De waterratten waren niet opgewassen tegen de grote beer uit Venray. Willem had deze dag alleen pech in de afronding. Zo raakte hij eenmaal de paal, zag hij de keeper redden en gingen enkele schoten voorlangs. In zijn schaduw dansten Daan Pijpers en Jarno Wijnhoven telkens door de verdediging van de bezoekers. Over links denderde Nick Arts als een buffel over het veld en stampte de kleine ratjes plat. En van een afstand stonden Geuvert Jochijms en John van de Pet klaar met een kanonskogel om het vijandige doel onder vuur te nemen. De spelers van Toxandria zaten als ratten in de val.

Ware het niet dat BVV zeker zes à zeven kansen miste. Zoveel kansen hebben we dit seizoen nog niet gezien in een wedstrijd. Achterin hield BVV het strak dicht. Tot dat ene moment…

Uit een hoekschop van BVV counterden de Brabanders richting het doel van Mike. Ze waren met veel en roken bloed. Ze speelden de aanval goed uit en zette een snelle speler één op één met de Blitterswijckse goalie, maar de weg was nog lang. Geuvert (Giel Jochijms) deed zijn uiterste best om deze laatste speler af te stoppen. Een goedbedoelde tackle op de bal veranderde in een zaag waar Stijn Vreven en Pepe jaloers op zijn. Hij trok aan de noodrem en de scheids kon niets anders doen dan een rode kaart trekken.

BVV moest er nu met 10 man alles aan doen om een punt in Blitterswijck te houden. De geel-zwarten konden wel janken, want de vrije trap die volgde uit de overtreding van Geuvert, viel op wonderbaarlijke wijze in het doel. Een schot van 25 meter vloog pardoes in de kruising. Misschien was het de wind. Misschien was het een zwabber. Misschien was het pure klasse. De bal viel via de paal in de kruising en Toxandria trok zichzelf in een tijdsbestek van 60 seconden uit het moeras.

Binnen de minuut had BVV meteen een antwoord paraat. Na goed samenspel werd Jarno aan de rechterkant vrijgespeeld die op de brommer richting de achterlijn ging. Vanaf hier zette hij voor en de bal leek perfect te vallen voor de instormende buffel. De buffel (nog steeds Nick Arts) rende alleen zo hard dat de bal net verkeerd op zijn voet viel en BVV weer in deceptie achterbleef.

De Toxandrianen werkten hierna goed samen en duwde nu BVV steeds verder het moeras in. In een van hun eerste aanvallen na de openingstreffer verdubbelde zij de score en beslisten zo de wedstrijd.

BVV bleef vervolgens wel proberen, maar het mocht niet baten. Alles lukte deze middag net niet. In de allerlaatste minuut kregen ze ook nog de 0 – 3 tegen. De waterratten vierden feest en wonnen ietwat geflatteerd met drie doelpunten verschil.

BVV heeft een week de tijd om de wonden te likken. Dan staat de derby met streekgenoot Leunen op het programma. Vorig jaar stuntte BVV tweemaal tegen de titelfavoriet. Wie weet dat deze herinneringen BVV uit het moeras trekken.

Onderstaand een leuk artikel over de reden dat Bolijf Wolters niet speelde:

 

BVV 2

Het tweede elftal speelde thuis tegen aartsrivaal EWC’46. In een spannend duel dat alle kanten op kon werden de punten verdeeld. Arne Thiesen scoorde namens het tweede elftal uit een vrije trap.

Volgende week wacht een uitwedstrijd met ZSV 6.

BVV VR1

Het dameselftal van BVV had deze week vrij. Volgende week spelen ze uit tegen Juliana Mill VR2.